JÓSÁGSZALON

Ez egy virtuális szalon a közjó érdekében! A név, a szimbólum,és a jelmondat információin túl a részletek az egyes menüpontokban rejlenek, és JÓSÁG-SZALON-KÉPES további partnerekkel szívesen bővülne, fejlődne a kezdeményezés! Gyere be, nézz szét!

 

 

 

eszperanto-2.jpg

 

Először úgy gondoltam, hogy beillesztem a KINCSESBÁNYA menüpontba ezt a kincset, de ez akkora kincs, hogy ennek mégis csak külön „lelőhely” kell!

Az eszperantó nyelvet valóban különlegesen értékes kincsnek tekintem, és ráadásul még azt is elmondhatom, hogy tapasztalatból beszélek így róla, nem csak valami külsősként. Magam is megtanultam ezt a nyelvet régebben igen komoly szinten és rengetegszer használtam is itthon is, különböző nemzetközi rendezvényeken, de más országokat is megjártam vele, némelyiket többször is.

Valóban igaz tehát, hogy szép is és jó is, sőt még könnyű is, tehát a „Szépnek lenni jó, jónak lenni szép” jelmondatnak különösen megfelel!

Éveken át volt a legfőbb szabadidős elfoglaltságom, kedvtelésem ennek a nyelvnek a használata, alkalmazása, művelése, minden hozzá kapcsolódó, annak idején még valóban sokoldalú lehetőség kihasználásával!

Akkoriban a nyolcvanas, kilencvenes években még erős és sokrétű mozgalmi élet is kapcsolódott hozzá, hiszen az eszperantó messze nem csak egy nyelv volt, különös, értékes, és nemes eszmeiség, nemzetközi mozgalmi élet, kapcsolatrendszer, szervezetek, klubok, rendezvények, kiadványok sokasága tartozott hozzá!
 
Akkoriban még persze komolyan hittem, hogy a világ nagy problémája a soknyelvűség, ezt kell megoldani a lehető legjobb, és leg demokratikusabb módon. Erre lett lényegében létrehozva az eszperantó nyelv. Ez a probléma persze azóta is megvan, de már sajnos messze nem ez a világ legnagyobb problémája, hanem az, hogy a saját vesztébe rohan, háttérhatalmi irányítás, zsarolás, kifosztás alatt állunk, akkoriban ezekről meg nem tudtam és nem sejtettem semmit, és persze sokan mások sem, hozzám hasonlóan…

Mindettől függetlenül és ennek dacára is, ma is szeretettel ajánlom bárkinek ezt a csodálatos, szép, könnyű, dallamos, logikus nyelvet, hiszen ma is sokoldalúan hasznát lehet venni, és az azóta teljesen elterjedt (akkoriban még nem is létező) mobiltelefon és internet pedig még könnyebbé és sokoldalúbbá teszi a gyors információ áramlást, cserét! Ha akkoriban én skype-on ingyen beszélgethettem volna élőszóban külföldi barátaimmal! Most ez mindennapos dolog lehet bárkinek bárhol, mint a közösségi oldalak használata is, és sorolhatnám!

Egy hibába nem szabad beleesni: Az eszperantó nem lehet cél, az ember életében! Eszköznek kell lennie! Eszköznek a kapcsolatok létesítésében és fenntartásában, más anyanyelvű emberekkel, hogy egy nyelvi egyenlőségen, és igazságon alapuló kapcsolat részeseként cseréljünk gondolatokat!
Ne lehessen senki nyelvi fölényben és előnyben másokhoz képest, mert ő méltóztatott oda születni, ahol ezt vagy azt a nyelvet anyanyelvként tanulta meg, és azt mint „világnyelvet” mások kín-keservesen tanulják, és használni igyekeznek, vagy kényszerülnek! Az egyenrangú kommunikáció csodálatosan igazságos eszköze az eszperantó nyelv, ha valóban tudod, és gyakorlatias szinten használod!
Akkor megtudhatod azt is, milyen érzés egy eszperantó világkongresszuson részt venni, tolmácsok nélkül, egyenrangúan mindenkivel! Én többször is voltam, tudom, emlékszem rá! Elmondani nem tudom, mert nem lehet!

Sok sikert kívánok mindenkinek, aki nekikezd a nyelvtanulásnak, akinek élménye, története van róla, vele kapcsolatban, akár meg is írhatja, ha publikus, akkor alább majd le fogom közölni!

Itt nem írok sokat informatív módon magáról a nyelvről, hiszen ha beírod a keresőbe az „eszperantó” szót, találatok sokasága segít majd tájékozódni…

 

Nagyon röviden mégis néhány alapvető információ:

„Az eszperantó a nemzetektől független, mindenki számára egyenjogú nyelvhasználatot biztosító élő, SEMLEGES nemzetközi nyelv.

- Bármilyen jól tanulsz is meg egy idegen nyelvet, az anyanyelvűvel szemben mindig hátrányban lévő, másodrendű leszel! Az eszperantó használata egyenlő esélyeket biztosít, hiszen ez mindenki számára tanult nyelv.

Az eszperantó alapjait Ludwig Zamenhof lengyel orvos publikálta 1887-ben. Bialyistokbban, ahol élt, a német, orosz, zsidó és lengyel közösség állandóan konfliktusban volt egymással, és ez adta az ötletet, hogy egy közös nyelv szülessen, aminek a segítségével jobban megérthetnék egymást. Zamenhof a latin szógyökökhöz nyúlt vissza, és ezt látta el egyszerű, logikus nyelvtannal. Szinte minden európai nyelv merített a latinból, így az eszperantó szókészletből jó néhány szó ismerősnek tűnhet. A nyelv logikus szóképzési rendszere lehetővé teszi a gyors nyelvtanulást, az egyszerű nyelvtan megtanulása mellett nem kell hosszú időt tölteni a szavak magolásával.

Az eszperantó az eredeti céljai szerint mára az egész Földön elterjedt, hiszen gyakorlatilag nincs olyan jelentősebb város, ahol ne lenne eszperantóul beszélő. Az eszperantó tehát elterjedt, de még nem vált olyan tömegessé amilyet megérdemelne. Ennek oka elsősorban gazdasági és politikai.

A "nagy nyelvet" (pl. angolt, németet, franciát) használó államok gazdaságilag – és ennél fogva politikailag – ellenérdekeltek az eszperantó elterjedésében. A saját nyelvük használata és minél szélesebb körű elterjesztése kifejezett gazdasági előnyökkel jár. Az USA, Nagy-Britannia, Franciaország stb. az állami költségvetéséből évente sok százmillió dollárral támogatja nyelve külföldi terjesztését.

Az eszperantó jövője szempontjából komoly reményt ad az Európa Unió jelenlegi nyelvi gondjainak megoldására irányuló törekvések (a tagországok erősen szembeszállnak nyelvük mellőzésével), erre további rásegítést jelent a tervezett EU-bővítés, hiszen a jelenlegi rendszer mellett új belépések nyelvi / fordítási / tolmácsolási káoszt fognak okozni. Az Európa Unió adminisztrációs költségeinek már ma is kb. 1/3-át emésztik fel a fordítói, tolmácsolási kiadások...

Az eszperantó érdemeit több nemzetközi fórum elismerte, és határozatokban szorgalmazta a bevezetését. (UNESCO, WTO stb.) Ezek realizálása a tagországokon múlik, az aktuális kultúrpolitikai érdekek függvényében hol lassabban, hol gyorsabban."

 

forrás: www.eszperanto.hu

 

Ezúton szeretnék egy érdekes feladatot adni különböző nyelveket ismerő, beszélő embereknek! Fordítsátok le a legkülönbözőbb nyelvekre a JÓSÁGSZALON honlap nevét, és jelmondatát!

JÓSÁGSZALON … Szépnek lenni jó, jónak lenni szép!

Szeretném legalább ötven különböző nyelven közzétenni ebben a menüpontban a fordításokat! A beküldők között eszperantó nyelvű könyveket, kiadványokat fogok kisorsolni a saját könyvtáramból!

Ime, néhány fordítás :

Esti bela estas bone, esti bona estas bele! (eszperantó)

Essere belli é buono, essere buoni é bello! (olasz)

A fi frumos e bun, a fi bun e frumos! (román)

It's nice to be good, it's good to be nice! (angol)

Schön zu sein ist gut, gut zu sein ist schön (német)

 

Aki csak egy kicsit gyakorolni szeretne eszperantóul, az skype-on keressen a KAPCSOLAT menüpontban olvasható néven! Rám is rám fér egy kis gyakorlás, frissítés…

 

Jen mia SALONO de BONECO havas unu c’apitron ankau’ por  Esperanto! Vi trovas g’in sur la hejmpag’o, hungarlingva. La slogano de mia salono estas:

Esti bela estas bone, esti bona estas bele!

Mi tre g’ojus havi diverslingvajn tradukojn de tiu c’i slogano, lau’eble  tradukitaj fare de tiuj, kiuj kiel gepatran lingvon parolas la cellingvon! Tiel mi esperas la plej egzaktajn tradukojn!

Kelkej informoj al la supra bildo:

Kun verda-flava-blua rug’a koloroj en la kvar anguloj de la bildo vi vidas la jenan tekston:

Unu lingvo kiu estaskaj bela kaj bonaec’ estas facila! - Tiu lingvo estas Esperanto!

sube kun nigra koloro:

Vi povas trovi la pli detalan informon en la menuo ESPERANTO de la hejmpag’o!

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 23
Tegnapi: 9
Heti: 75
Havi: 258
Össz.: 81 767

Látogatottság növelés
Oldal: ESZPERANTÓ
JÓSÁGSZALON - © 2008 - 2018 - josagszalon.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »